У середу Верховна Рада проголосувала законопроєкт 5572 у першому читанні. Законопроєкт стосується авторського права. У разі його прийняття:

1) Результати попередніх акредитацій ОКУ (організацій колективного управління) буде скасовано. І призначено новий конкурс.

2) До завершення повторного конкурсу будь-які ОКУ можуть збирати роялті з користувачів (на сьогодні тільки акредитовані).

Законопроєкт ще з самого початку охрестили «скандальним». Адже він розділив музичну спільноту на два табори. Перший очолює  Руслана Лижичко — співачка і голова ОКУ «Автори та виконавці» (раніше це ОКУ отримало акредитацію на збір роялті). Другий табір представляє Тарас Тополя і Валерій Харчишин (очолюють УААСП — це організація не отримала акредитацію, хоча і претендувала на перемогу в конкурсі). Ще за тиждень до розгляду законопроєкту обидва табори розгорнули потужну піар-компанію. Практично синхронно записували відеозвернення (індивідуальні та колективні), писали гнівні пости, публікували листи підтримки від міжнародних організацій.

Зрозуміло, що і результаті першого читання викликали протилежні емоції. В таборі Тараса Тополі новину сприйняли вкрай позитивно.

 — Вітаємо всіх, хто доклався до того, щоб в Україні функціонувала чесна система збору та виплати роялті. Дякуємо депутатам, що підтримали законопроект! Чекаємо на прийняття в другому читанні, — опублікувала звернення Всеукраїнська Асоціація музичних подій.

Руслана в блозі на «Українській правді» пише про те, що в разі прийняття законопроєкту, Україна може повернутися до хаосу, який панував у сфері збору роялті до 2018 року. Нагадаємо, тоді будь-яка ОКУ мала право збирати авторські відрахування, але самі автори скаржилися на те, що не отримують виплат. Все частіше звучало слово «корупція». І Руслана знову його вводить в обіг:

— Фірма, що частково належить сину одного з народниїх депутатів, який зареєстрував закопроект 5572 продає ліцензію на програмне забезпечення в організацію, що конкурс програла, продає за мільйони. Чи вигідно такому народному депутатові скасування акредитації на користь покупця програмного забезпечення? І чи не дивно, що такий депутат взявся лобіювати скасування акредитацій інших авторських організацій? Питань багато й наслідки прийняття законопроекту погані. Хтось називає законопроект 5572 “ургентним”. Хтось звинувачує мене у роботі на міжнародні корпорації й “світову закулісу”. А я лише відчуваю, що від законопроекту 5572 недобре пахне. Це запах корупції, — зазначає співачка.