Протягом трьох місяців Cedos (Центр дослідження суспільства) за підтримки Українського культурного фонду проводив дослідження умов праці у сфері культури й креативних індустрій. Публікуємо найцікавіші висновки:

1. Освіта не відповідає сучасним вимогам. Лише 18% респондентів зазначили, що на початку кар’єри їм вистачало знань, отриманих у вищі. 

— Тож неформальна освіта відіграє визначальну роль в отриманні навичок, необхідних для роботи у сфері креативних індустрій: такий спосіб обирають більшість респондентів — 78%, — зазначено у звіті Cedos.

2. Робота за сумісництвом — норма для креативної індустрії. Так 38% респондент_ок підтвердили, що крім основної, мають ще додаткову оплачувану зайнятість. Як правило, обирають приватні, державні чи комунальні установи. Більшість (57%) шукає другу роботу через брак коштів, інші — у пошуку нових кар’єрних можливостей.

3. Творчі працівники замовчують порушення з боку роботодавців.  Серед найбільш поширених порушень: невиплата за роботу у святкові та вихідні дні (29%), виплата частини зарплати «в конверті» (25%), затримка заробітної плати (22%).

— Глибинні інтерв’ю підтверджують, що з багатьма порушеннями респонт_ки майже не намагаються боротися, а замовчують або нормалізують їх. Боротьба відбувається радше на індивідуальному, ніж на колективному рівні. Інформант_ки розповідали про такі способи відстоювання прав: вимагати заключення договору на початку роботи; публічний розголос про ситуацію; не передавати виконані роботи, поки роботодав_иця не виконає своїх обов’язків, — дають висновок аналітики Cedos.

Тож проблем в індустрії вистачає, але дає надію той факт, що їх принаймні почали вивчати на державному рівні.