Спойлер: так, повинні. Це стосується фахівчинь як зі сфери класичної музики, так і естради.

11 жовтня Міноборони видало наказ №313, який зобов’язує жінок стати на військовий облік. Це стосується лише тих жінок, які працюють за спеціальностями, що «споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями». Загалом у документі перераховано понад 100 таких спеціальностей. В тому числі: музичне мистецтво, сценічне мистецтво, менеджмент соціокультурної діяльності. Далі йде уточнення та перерахування професій:

— керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту

— професіонали в галузі художньої творчості

— професіонали в галузі музики

— мистецтвознавці (музикознавці)

— організатори у сфері культури та мистецтва

— інші фахівці у сфері культури та мистецтва, працівники з надання послуг у сфері мистецтва

Міноборони поки не  надало пояснень, кого вони вважають «професіоналами у сфері музики». Можливо лише тих, хто має фахову освіту. Можливо, враховуватиметься «музичний стаж». Під час нещодавньої прес-конференції представники Міноборони запевнили, що вичерпну інформацію жінки зможуть отримати безпосередньо у військкоматах. Але не обов’язково бігти туди просто зараз.

— Я хочу заспокоїти жінок, вже завтра не треба бігти у військкомат, не треба займати чергу, не треба шукати когось, хто допоможе це все зробити, ми це робитимемо планово, поступово, і все буде добре, – заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Ось як буде проходити процедура:

— Протягом 2022 року жінки віком від 18 до 60 років мають прийти у військкомат. При собі мати: копії та оригінали паспорту, ідентифікаційного коду, свідоцтв про одруження, народження дітей і закінчення навчання, довідки з роботи.

– Далі  треба пройти медкомісію.

У разі, якщо ви оминете військкомат, то у 2023 році вас оштрафують на суму від 850 гривень, а вашого роботодавця  на суму від 5500 гривень. На сьогодні на військовому обліку перебуває понад 10 тисяч жінок.