законопроект 5572

У музичній спільноті не вщухають пристрасті з приводу законопроєкту №5572. Нагадаємо, раніше його зареєстрував депутат ВР Микита Потураєв. Головний меседж законопроєкту: скасувати акредитації організацій колективного управління (ОКУ). Спільнота музикантів на чолі з Русланою Лижичко виступає різко проти такої ініціативи. Один з аргументів музикантів: попередній конкурс і всі бюрократичні процедури розтягнулися на три роки — весь цей час автори не отримували відрахувань. І ніхто не радий знову перебувати у стані «постійного очікування».

— Завдяки реформі 2018 потроху почав наводитися порядок і ми почали отримувати гроші за наші авторські пісні. Законопроєкт 5523 поверне Україну в хаос і знову нам не будуть виплачувати роялті, — каже у зверненні Марія Бурмака.

— Це закон, який зупиняє розвиток музичної індустрії. Я звертаюсь до вас, пане президенте, лаконічно – так, як ви завжди цього просите. Це закон, який абсолютно не потрібен професійній музичній індустрії. Це я вам говорю, переможниця «Євробачення», співачка, народна артистка й людина, яка стояла на Майдані, — зазначає Руслана.

В цілому у відео до президента звернулося понад 10 музикантів, авторів пісень та продюсерів.

Музикантів підтримали і представники міжнародної спільноти. Так генеральний директор Міжнародної конфедерація музичних видавців Джон Пелан звернувся до парлементу з рекомендацією відхилити законопроєкт.

— Як генеральний директор ICMP, я звертаюсь до вас від імені світової професійної організації в музичній індустрії. До членів ICMP входять музичні компанії-«мейджори», майже 1000 “незалежних” та 64 національні асоціації з 6 континентів. Ми представляємо більше 90% світової  опублікованої  музики, приблизно 100 мільйонів творів більш ніж 5000 жанрів. Серед наших членів є українські музичні видавничі компанії, а наша міжнародна індустрія є прямим і потужним комерційним інвестором в музичний ринок України. Ми дуже стурбовані негативними наслідками запропонованого Законопроєкту 5572, який наразі вступає у фінальну стадію підготовки до подання парламенту та уряду України. Для нашої індустрії зрозуміло, що пункт 2 законопроекту в тій версії, яка нині розроблена, скасує всі попередні акредитації ОКУ, які зараз працюють. Це положення являє собою очевидний і глибокий ризик регресу тих значних успіхів, що були досягнуті в середовищі ОКУ в Україні за останні роки, — сказано в листі.