Днями близько 50 музикантів та видавців підписали відкритого листа до міністра економіки Олексія Любченка. Представники музичної індустрії вимагають завершити процес акредитації ОКУ по збору авторської винагороди. Нагадаємо, останні три роки автори взагалі не отримують роялті. Проблема в тому, що збирати ці гроші має право лише акредитована ОКУ, але Міністерства економіки не поспішає з наданням ліцензії.

 —  ГС «Автори та видавці» було визначено акредитованою ОКУ у сфері публічного сповіщенняоб’єктів авторських прав. Відповідно до Закону, ці рішення мало бути затверджені Міністром економіки до 11.01.2021 року включно. Але цього не відбулось досі, що призвело до втрат більш ніж 100 мільйонів гривень для музичної індустрії, — сказано у листі.

Також представники музичної індустрії зазначають, що така ситуація с авторськими виплатами має негативні наслідки в цілому для економіки України.  

— Зазначена неприйнятна ситуація звернула на себе увагу Міжнародної спільноти, зокрема Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance), що надав вичерпну інформацію у Спеціального звіту 301 (Special 301 Report), відповідно до якого Україна опинилася в десятці  країн з найнижчим показником охорони авторських прав. В цій Доповіді рекомендовано уряду України завершити акредитаційну процедуру, —  зазначено у зверненні.  

Додаємо повний текст листа:

Любченко Олексій Миколайович Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України e-mail: рг 1у ubchenk.o@ k.mu.gov.u a Адреса: 01008, Україна, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2  

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Ми, автори, музичні видавництва, та іноземні корпорації що у сукупності володіємо іцонайменьше 70% музичних творів, що фактично використовуються в Україні, звертаємося до Вас з відкритим листом з приводу системного порушення законів України Міністерством економіки України. У 2018 році було розпочато реформу колективного управління, яка досі не завершена. 17 грудня 2020 року на відкритому конкурсі ГС ОКУАСГІ абсолютною більшістю голосів (7 з 8) було визначено акредитованою ОКУ у сфері: «публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів». ГС «Автори та видавці» було визначено акредитованою ОКУ в сфері публічного сповіщення об’єктів авторських прав. Відповідно до Закону, ці рішення мало бути затверджені Міністром економіки до 11.01.2021 року включно. Але цього не відбулось досі, що призвело до втрат більш ніж 100 мільйонів гривен для музичної індустрії. Ми перемогли на цьому конкурсі внаслідок кропіткої роботи та десятирічних досягнень, тому що жодна інша організація не дає такий обсяг документації щодо наявності обсягу прав на музичні твори що використовуються в Україні.

Жоден із конкурентів фактично не працює у сфері публічного виконання, натомість наша організація ліцензує гіо всій Україні понад 18 000 тисяч закладів. Зазначена неприйнятна ситуація звернула на себе увагу: Міжнародної спільноти, зокрема Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance), що надав вичерпну інформацію у щорічному Спеціального звіту 301 (Special 301 Report) від Офісу торгового представника СІЛА (USTR) за 2021 рік, який є офіційним звітом президентської виконавчої влади перед народом та Конгресом Сполучених Штатів Америки щодо перешкод для міжнародної торгівлі зокрема у сфері інтелектуальної власності, відповідно до якого Україна опинилася в десятці країн з найнижчим показником охорони авторських прав. В цій Доповіді рекомендовано уряду України завершити акредитаційну процедуру; Комітету економічного розвитку Верховної Ради України, що Протоколом № 74 від 14 липня 2021 року надав рекомендації Міністерству економіки України щодо вжиття заходів для завершення акредитаційної процедури до 1 вересня 2021 року і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який надав листом рекомендації щодо завершення акредитаційної процедури; Окрім вищевикладеного, звертаємо увагу що 14 липня 2021 р. Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду залишено без змін рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 20.05.2021 р. у справі №640/1908/21, яким зобов’язано Мінекономіки видати наказ, яким затвердити рішення комісії з акредитації організацій колективного управління від 17 грудня 2020 р. про визначення ГС «ОКУАСП» акредитованою організацією колективного управління у сфері «публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів».

На сьогодні закінчився строк для добровільного виконання Міністерством економіки України наданий в рамках винесеної Постанови про відкриття виконавчого провадження №66381857, відповідно до якої міністерство зобов’язано видати наказ, яким затвердити рішення комісії з акредитації організацій колективного управління від 17 грудня 2020 року. Офіційно заявляймо, що автори не будуть сплачувати корупційну ренту будь кому із чиновників чи ировладних депутатів, скільки б не було затягнуто виконання вимог Закону та рішення суду. Ми не сприймаємо намагання окремих депутатів в протиправний спосіб скасувати акредитацію тим Організаціям, що не готові сплачувати їм кошти за «програмне забезпечення». Автори та музині видавництва не можуть надалі миритися з втратою величезних коштів та порушенням закону. Наполегливо просимо виконати вимоги Закону та рішення суду та завершити акредитаційні процедури на підставі рішень Комісії від 17.12.20р. шляхом видання відповідних Наказів.

 Додатки: 1. Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку від 14 липня 2021 року;

2. Постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 14.07.2021 у справі №640/1908/21; 3. Постанова про відкриття виконавчого провадження №66381857; 4. Спеціальний звіт 301 (Special 301 Report) від Офісу торгового представника СІІІА 2021 рік (97 -105 стр.) L