В Україні гарантовано «подвійний терапевтичний ефект», адже у нас картини ще й звучать.

У Бельгії медики придумали як поліпшити стан пацієнтів. Їх активно відправляють у музеї та галереї. Потрапити туди пацієнти можуть безкоштовно. Ідея належить членкині ради Брюсселя з культури й туризму Дельфіні Хуба. За великим рахунком вона просто перейняла практику канадського Квебеку, де медицина вже давно зробила крок вперед.

 — Було доведено, що мистецтво корисно для психічного та фізичного здоров’я. Пандемія сприяє стресу, тож зараз цей проєкт актуальний, — пояснила своє рішення пані Хуба.

Ми не принижуємо значущості культури Бельгії, але гарантуємо, що в Україні похід в музей матиме подвійний «терапевтичний ефект». Принаймні якщо мова йде про Національний художній Музей України (Київ). Під час карантину київські композитори Олексій Шмурак та Олег Шпудейко «озвучили» картини в залах (це складний процес – докладніше в подкасті). Вони «відтворили» той звук, які чули художники, працюючи на пленері (аж до звучання старовинної переправи). Або записали короткі атмосферні саундтреки до портретів. Тож не зволікайте із «лікувальними процедурами».