Скандал щодо прийняття закону 5572 (скасовує попередню акредитацію ОКУ, право збирати авторське роялті отримує будь-яка ОКУ з 19 наявний до моменту проведення нового конкурсу) отримав своє продовження. Зі зверненням до Президента України звернулась Уповноважений з прав людини Людмила Денісова.

В листі йдеться про те, що до Уповноваженого звернулась Руслана Лижичко «щодо припинення порушення економічних прав авторів». Тож, вивчивши історію прийняття документу, Уповноважений з прав людини звернула увагу на висновок Головного юридичного управління ВРУ, де йдеться про невідповідність деяких положень проєкту закону №5572 позиціям Конституційного суду України «в результаті чого прийнятий Закон може стати предметом конституційного оскарження». У висновку листа зазначено:

– Поділяючи позиції, що викладені у висновках Головного юридичного управління ВРУ, з метою недопущення порушення економічних прав авторів прошу Вас розглянути можливість повернення Закону України (№5572 – авт.) з відповідними зауваженнями до Верховної Ради України.

Лист Омбудсмена
Сторінка Facebook Anna Stepanenko

МБ раніше писав, що конфлікт навколо законопроекту 5572 вже призвів до збитків української музичної індустрії в сумі 65 млн. грн.