Верховна Рада України 15 грудня 2021 р. прийняла у другому читанні й у цілому скандальний законопроект № 5572 «Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління».

Згідно з останнім правками, з якими прийнято законопроект 5572, скасовуються авторські акредитації, прийняті 17 грудня 2020 р., авторські організації колективного управління самостійно і без участі користувачів затверджуватимуть тимчасові тарифи, а добровільне колективне управління (коли з користувачів збиратимуть роялті багато різних організацій в межах своїх каталогів) продовжиться на строк до 60 календарних днів після затвердження остаточних тарифів шляхом переговорів чи в результаті рішення суду.

Така ситуація сприятиме безладу на ринку і втраті винагороди українських і зарубіжних авторів.

Нагадаємо, що МБ писав про звернення українських артистів і авторів з вимогою не приймати законопроект 5572. Проти законопроекту 5572 виступила також Руслана Лижичко. У свою чергу 24 вересня 2021 р. Міністерство економіки України призначило «збирачів» авторського роялті.